Najmoćniji superkompjuter na planeti - ORNL (Oak Ridge national Laboratory) Frontier

Najveći događaj u svetu nauke i informacionih tehnologija, koji će obeležiti 2021. godinu, svakako je puštanje u rad najmoćnijeg superkompjutera na planeti - ORNL (Oak Ridge national Laboratory) Frontier.

 

Frontier

Foto: Oak Ridge Leadership Computing Facility - Oak Ridge National Laboratory

Frontier će omogućiti performanse koje prevazilaze 1,5 ExaFLOPS-a.

 

Poređenja radi, trenutno najbrži superkompjuter na svetu je japanski Fugaku sa teoretskim maksimumom od 0,53 EFLOPS-a. Ovakva računarska moć je kreirana sa ciljem probijanja novih granica naučnih istraživanja.

 

Najteži naučni problemi zahtevaju najveću moguću proračunsku snagu.

 

Istraživanje mogućnosti primene fuzione energije, pronalaženje novih materijala, otključavanje tajni univerzuma, svi ovi, ali i mnogi drugi problemi su ključni za dalji razvoj čovečanstva.

 

ORNL je povodom priprema za uvođenje u rad punog kapaciteta, kreirala poseban CAAR program u čijoj je selekciji osam velikih naučnih problema na kojima će Frontier raditi kao svojevrsni prolog za prelazak u režim punih performansi. Najzahtevniji od tih osam problema jeste, svakako, precizna simulacija čitave galaksije, koja je po veličini slična našem Mlečnom putu.

 

CHOLLA program za simulaciju čitavih galaksija je delo astrofizičara sa Univerziteta Prinsnton.

 

Ovaj program je do sada radio na Titan superkompjuteru (donedavno najbržem superkompjuteru iz Amerike na svetu), čija je snaga 0,027 EFLOPS-a! S tim u vidu ne čudi zašto je baš CHOLLA odabran kao prvi program, koji će biti pokrenut na novom superkompjuteru Dodatni razlog zašto je CHOLLA odabran za testiranje Frontier-a jeste to što se u potpunosti oslanja na GPU procesiranje, što se da zaključiti, kad se ova skraćenica razvije: Computational Hydrodynamics on Parallel Architecture.

 

S obzirom na to da je Titan koristio nVidia Kepler GPU-ove, tim programera sa Prinstona je u saradnji sa AMD-ovim i HPE-ovim (HPE je kupio Cray) inženjerima omogućio veoma lako i veoma brzo prebacivanje kompletnog CHOLLA programskog koda sa nVidia-ine CUDA-e na AMD-ov ROCm, koristeći HIP translacioni sloj.

 

 

Izvor: Mondo

 


Konkuriši na praksu