Studentska i učenička saradnja Kragujevca i Češke

Već deceniju i po Kragujevac i Južnomoravska regija u Češkoj realizuju razmenu đaka i studenta. Zahvaljujući češkim stipendijama oko 200 srednjoškolaca i studenata školovalo se u Brnu.

 

Brno - Češka

Foto: Brno (Pixabay)

Bio je prvi češki stipendista, osnove studije hemije i biohemije završio je uporedo u Kragujevcu i u Brnu, gde je i doktorirao. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu Marko Živanović istražuje nove supstance za lečenje kancera.

 

"Dosta toga je digitalizovano i pojednostavljeno s obzirom da su oni odavano u Evropskoj uniji i prosto finansijsko stanje je tamo bolje, mogu da kažem da se i ovde bavimo dosta, dosta za naše uslove naprednom naukom", kaže dr Marko Živanović, PMF Kragujevac.

 

Kragujevački student već su se odomaćili u Češkoj, srednjoškolci pohađaju letnje škole. Prvi korak je da nauče češki. 

 

"Češki sam počeo da učim pre jedno tri nedelje to interesovanje je počelo od toga što sam išao na ekskurziju u Češku".

 

"Ja sam bila upisana u Jarušku ta škola se nalazi u centru Brna".

 

"Naučila sam dosta novih čeških reči i nakon jedno pet šest dana mogla sam sasvim odlično da se snalazim u gradu".

 

Južnomoravska regija u Beogradu, Aranđelovcu i Kragujevcu organizuje besplatni kurs češkog jezika.

 

"Nije Srbima teško naučiti češki, ali stvarno ovaj kurs pohađaju odlični učenici, češki im ide stvarno odlično, tako da jako sam zadovoljan sa njima i u Češkoj kad tamo odu da upišu fakultet i tamo su jako zadovoljni sa njima ne samo da im dobro ide češki nego generalno su stvarno sjajni studenti", kaže Jan Zorbič, lektor češkog jezika.

 

Kragujevac i Južnomoravska regija unapređuju saradnju.

 

"Planiramo da omogućimo i studentima medicine iz Kragujevca da se stručno usavršavaju u Češkoj, a zbog velikog manjka zdravstvenih radnika u našoj zemlji ponudićemo i posao medicinskim radnicima iz Kragujevca", kaže Jana Pejhulova, Južnomoravska regija.

 

"Nedavno smo imali boravak čeških đaka u Kraguejvcu gde ih mi upoznajemo sa obrazovnim sistemom grada Kraguevca gde razmenjujemo iskustva i na taj način da kažem poboljšavamo čitav obrazovni sistem ovde u gradu", kaže  prof. dr Nedeljko Manojlović, član Graskog veća Skupštine grada Kragujevca.

 

U Kragujevac dolaze i đaci iz Makedonije, Italije, a kod osnovaca iz škole "21. Oktobar" mališani sa Urala, iz Perma. 

 


Konkuriši na praksu