Održana onlajn konferencija Kako i zašto u eko-preduzetništvu

U subotu, 21. novembra, održana je konferencija Kako i zašto u eko-preduzetništvu uživo onlajn, putem Zum platforme.

 

Održana konferencija Kako i zašto u eko-preduzetništvu

 

Tokom troiposatnog programa, učesnici su bili u prilici da čuju priče stručnjaka i eko-preduzetnika, ali i da učestvuju u panel-diskuji na kojoj su se još jedanput pokrenule ekološke teme poput aero-zagađenja, kompostiranja, cirkularne ekonomije i sl.

 

- Ovo je bila odlična prilika da na jednom mestu okupimo ljude koji se na različite načine bave istom temom i da čujemo njihova mišljenja i viđenja, za koje se nadam da su učesnike nagnali na razmišljanje. Ostvarena interakcija između govornika i publike kazuje nam da je konferencija uspešno protekla i da smo sa nje svi otišli obogaćeni za novo korisno iskustvo, a nadam se i spremniji da već danas menjamo svoje navike i živimo u skladu sa prirodom i njenim zakonima, poštujući je i negujući – kaže Sanja Đukić u ime organizatora konferencije.

 

Konferenciju je otvorila Vesna Šabanović iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda govoreći o zelenim strategijama Beograda, a Igor Jezdimirović, predsednik udruženja Inženjera zaštite životne sredine, objasnio je koliku i kakvu ulogu na ovom polju imaju nevladine organizacije, neformalne grupe i pojedinci. Nakon njih, govorili su i Tamara Božanić na temu Ekologija i ishrana i master ekološkinja Milica Milošev o tome kako aktivizam i eko-preduzetništvo utiču na životnu sredinu, poredeći iz iskustva situaciju u Srbiji sa situacijom u inostranstvu.

 

Nakon stručnjaka, svoja iskustva i viđenja podelili su eko-preduzetnici: Nina Stefanija Blažević (Nezaborav), Miloš Todorović (Knitomania) i Dejan Vlaški (Eko kurir).

 

- Istinski sam uživala u nekoliko sati kvalitetnih informacija, različitih ideja i novih sadržaja koji me podstiču na dalje razmišljanje. Još sam pod utiscima i drago mi je što sam imala priliku da se nađem u društvu veoma kvalitetnih govornika i posvećenih aktivista sa kojima delim brige, ali nakon ovakvih događaja i neki novi optimizam zbog koga verujem da vredi istrajati u misiji i viziji posla kao što je moj – kaže Nina Stefanija Blažević, eko-preduzetnica.

 

Drugi deo konferencije bio je rezervisan za panel-diskusiju u kojoj su o ekološkim problemima i mogućim rešenjima raspravljali Dejan Vlaški (Eko kurir), Miloš Todorović (Knitomania), Dejan Radivojev, doktorand saobraćaja i eko-aktivista i Danijela Gavrić, master analitičar zaštite životne sredine.

 

- Drago mi je što sam imao priliku da i kroz ovaj događaj predstavim javnosti osnovne prednosti ekoloških prevoznih sredstava i upotrebu električnih vozila. Sa stanovišta urbane mobilnosti potrebno je promeniti svest o tome, a pre svega uticati na povećanje pešačenja, upotrebe bicikla i javnog prevoza. U okviru cele konferencije, s obzirom na sveobuhvatnost njene teme, javnost je mogla da stekne više znanja o elementarnim stvarima koje su nam jako važne u životu – kaže Dejan Radivojev, doktorand Saobraćaja i eko-aktivista.

 

Konferenciju Kako i zašto u eko-preduzetništvu organizovala je neformalna grupa Omladinci u zelenom preduzetništvu u saradnji sa Omladinom Jazasa i Opensom. Konferencija je realizovana u okviru projekta Zeleni inkubator koji sprovodi Beogradska otvorena škola uz finansijsku podršku Evropske unije.

 

 


Konkuriši na praksu