Studenti s ministrom prosvete o produženju roka za diplomiranje

Predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu pozdravili su predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se produži rok za završetak studija studenata koji studiraju po starim programima, saopštilo je Ministarstvo.

 

Studenti sastanak

 

Na sastanku sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem predstavnici Studentskog parlamenta pozdravili su i predlog da se studenti koji su u tekućoj školskoj godini ostvarili 48 bodova finansiraju iz budžeta u školskoj 2016/2017. godini.

 

Šarčević je rekao da je će posle imenovanja pomoćnika ministra za visoko obrazovanje biti formirana posebna radna grupa koja će temeljno pripremiti izmene Zakona o visokom obrazovanju.

 

Po rečima ministra, radnu grupu činiće predstavnici Ministarstva, univerziteta i studentskih tela i organizacija.

 

Ministar je prihvatio poziv studenata da prisustvuje tribinama i da i studenti koji nisu deo studentskih tela iznesu svoje viđenje zakonske regulative.

 

Jedan od zadataka radne grupe biće analiza rada i organizacije studentskih tela, rekao je ministar, piše u saopštenju.

 

Predstavnici studenata ukazali su ministru na hitnost i važnost preispitivanja opterećenja studenata i istakli da postoje metodologije koje su studenti spremni da primene i koje će kao rezultat imati precizan podatak koliko radnih sati vredi jedan ESPB na fakultetima u Srbiji.

 

Ministarstvo je saopštilo da su za to studenti dobili apsolutnu podršku ministra Šarčevića.

 

Godina počinje protestima

 

Studenti Beogradskog univerziteta i ovu školsku godinu započinju protestima na platou ispred Filozofskog fakulteta. Oni zahtevaju da nadležni sa njima razgovaraju i da se pokuša pronalaženje sistemskog rešenja studentskih problema. Na platou ispred filozofskog su protestovali studenti i članovi Studentskog parlamenta.

 

Studentski problemi se tiču upisa u novu školsku godinu i potrebnog broja poena, povećanja broja ispitnih rokova na šest, na godišnjem nivou, produžetka godine za sve studente koji su na završnoj godini studija bili "na budžetu", produženja roka za završetak studija starim studentima za još dve godine, ali i toga da svi ovi zahtevi budu uvršteni u izmene Zakona o visokom obrazovanju.

 

Nadležno ministarstvo se povodom ovoga oglasilo saopštenjem u kojem se kaže da je ministar prosvete, Mladen Šarčević, razgovarao sa predstavnicima Studentskog parlamenta o izmenama Zakona o visokom obrazovanju. Šarčević je rekao da će, nakon izbora pomoćnika ministra za visoko obrazovanje, biti formirana i radna grupa koja će pripremiti izmene zakona, a koju će činiti predstavnici ministarstva, Univerziteta u Beogradu, studentskih tela i organizacija.

 

Predstavnici Studentskog parlamenta zadovoljni su činjenicom da je aktuelni ministar prosvete pokazao dobru volju da usliši zahteve studenata Beogradskog univerziteta i uključi ih u rad tela koja će odlučivati o reformi sistema visokog obrazovanja. Ipak, ovo je prvi korak i izuzetno je važno kako će se događaji na dalje razvijati, naglašavaju u parlamentu.

 

 


Konkuriši na praksu