Pandemija korona virusa - kako da se zaštitite

Zbog pandemije korona virusa (Covid-19) u Srbiji je pre nekoliko dana proglašeno vanredno stanje koje je sa sobom donelo nagle promene, pogotovo kod studenata. 

 

Naše svakodnevnice su značajno izmenjene i nove okolnosti traže prilagođavanje. Važno je da u ovakvim uslovima ostanemo pribrani. Pronađite nešto pozitivno u ovoj situaciji: provedite više vremena sa svojom porodicom, pročitajte knjigu koju ste planirali već mesecima (ili pročitajte nešto iz naših preporuka - prvi deo ili drugi deo) ili provedite vreme stičući nove veštine i znanja (a tu je i lista sa 450 besplatnih kurseva).  

 

Covid-19

 

Nadamo se da i vi imate ovakav stav i pozivamo vas da ga širite sa dragim ljudima kako bismo svi izvukli nešto lepo i korisno iz ove nezavidne situacije. 

 

Širenje i simptomi

Korona virus se prenosi kapljično i inkubacija traje do dve nedelje. Uglavnom se simptomi pojave između drugog do sedmog dana nakon izloženosti. Smatra se da je pojedinac zarazan 24-48 sati pre izbijanja simptoma. Glavna komplikacija mu je upala pluća. Koronavirus se postepeno razvija (grip mnogo brže). Najočigledniji simptomi su povišena temperatura, suvi kašalj i plitak dah, a javljaju se i ostali  koji su česti kod gripa (zamor, bol u mišićima, glavobolja, proliv i sl.) ali ređe. 

 

Prevencija zlata vredi

Lična higijena na što većem nivou:

 1. Ruke prati što češće oko 20 sekundi, bilo sapunom bilo dezificijensom. Konkretno, svaki put kada ulazite u kuću, neophodno je da operete ruke. Nije na odmet ni da nakon toga očistite ruke dezificijensom, naročito kad god dodirujete razne predmete. Zato je od velike koristi nositi sa sobom bočicu dezinficijensa ili alkohola.
 2. Koristite spoljašnju stranu šake da dodirujete brave kad god je to moguće, kao i dugmad na liftu, prekidače za svetlo i sl., a vrata gurajte laktovima. Na taj način smanjujete verovatnoću da kontaminirate svoje prste i onda njima dotaknete lice.
 3. Izbegavajte - još bolje - izbacite rukovanje.
 4. Maske za lice – da ili ne: Oko nošenja maski ima dosta oprečnih stavova, naročito sada kada vlada nestašica u našim apotekama. Konkretno u Kini se preporučuje nošenje maski svima, dok Svetska zdravstvena organizacija poručuje da je nošenje maski upitno jer one nisu barijera direktnom prenošenju virusa sa jedne osobe na drugu. Bez obzira da li ćete se odlučiti za njih ili ne, treba znati da je ključni cilj nošenja maske da se spreči, oteža dodirivanje lica kontaminiranom rukom. Sekundarni cilj jeste da, ako smo zarazni a nismo svesni toga, sprečimo da slučajnim kijanjem ili kašljanjem izbacimo kapljice pljuvačke sa virusom koje bi onda mogle da padnu na neku površinu.
 5. Rukavice: Mogu vas zaštiti naročito ako dirate potencijalno kontaminirane predmete ili boravite u prostoriji gde su bili oboleli od virusa, mada ne znače ništa ako tim rukavicama dirate lice. Ipak, ako mislite da ćete ređe dirati lice kada nosite rukavice, ima smisla da ih češće nosite.
 6. Redovno dezinfikujte mobilni telefon i laptop: Idealno je da to uradite svaki dan, pogotovo kada ih koristite prvi put tog dana. Takođe, dezinfekciju treba ponoviti ako imate bilo kakve indicije da ste stavili mobilni na površinu za koju niste sigurni da je relativno skoro dezinfikovana, kompjuter ste stavili na sto u kafiću, bili ste u poseti kod društva ili kolega...

 

Držanje odstojanja

 • Preporučuje se držanje distance u odnosu od bar jednog metra ako je to moguće, a ovo pravilo pogotovo važi kada ste napolju, u prodavnici...
 • Izbegavajte velike skupove, ili ih svedite na minimum.
 • Ako već morate da idete u restoran, birajte da sedite napolju jer je manja šansa da se zarazite napolju nego unutra u kafiću ili restoranu. Obavezno dezinfikujte svoje ruke pre i posle odlaska u kafić, a korisno je da dezinfikujete i površinu stola.
 • Koristite lozenge (tablete koje se sisaju ili žvaću, a ne gutaju) sa cinkom. Dokazano je da blokiraju razmnožavanje virusa u višim gornjem respiratornom traktu. Koristite ih nekoliko puta na dan, a vrlo je preporučljivo nakon što dođete kući npr iz prodavnice (ali obratite pažnju kolika je doza dozvoljena, da ne biste preterali).
 • Izbegavajte javni prevoz kad god je to moguće (znamo da je ukinuto, ali ako ga opet aktiviraju). Ako postoji šansa da prošetate ili vozite bicikl ovo je pravi trenutak.

 

Higijena prostorija

 • Virus se lakše prenosi sa čvrstih predmeta (stolovi, kvake) nego sa mekih (tepisi) i zato se preporučuje redovno čišćenje kvaka i stolova sredstvima za dezinfekciju. Korisno je i redovno provetravati prostorije kad god je to moguće.

 

Na kraju, ne zaboravite da je preventiva u ovom trenutku najdelotvorniji način borbe protiv širenja virusa. Nemojte da vam bilo koja od ovih mera "bude glupa i smešna". Ne zaboravite da je Kina uspela da zaustavi virus, iako se kod nje prvi put pojavio, zahvaljujući odnosu stanovništva prema epidemiji. Probajte da svojim ponašanjem date primer i drugima oko vas.

 

 

#ostanikodkuće

 

 

Izvor: Poslovi.Infostud

 

 


Konkuriši na praksu