Diplomama evropska šifra

Diplome stečene u Srbiji i znanje koje sa sobom nose biće prepoznati u Evropi. Znaće se koje kvalifikacije nose određena znanja i šta su tačno na studijama naučili menadžeri, inženjeri, a šta u školama tehničari raznih vrsta. Sve ove novine doneće Nacionalni okvir kvalifikacija u Srbiji (NOKS), koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, a već u novembru počeće javna rasprava o Nacrtu zakona o NOKS.

 

Diploma

Foto: Flickr

Svako zvanje dobiće svoju šifru, koja će biti usklađena sa evropskim registrom kvalifikacija.

 

Ovaj važni dokument najavljuje se već deset godina, ali nikada nije završen do kraja. Prof. dr Vesna Mandić, pomoćnica ministra prosvete, kaže da je Nacrt gotovo završen i da će uvesti red u oblast kvalifikacija.

 

- "Bolonja" je dovela do toga da imamo više od 2.000 kvalifikacija u visokom obrazovanju, a veliki je i broj srednjoškolskih profila. Poslodavci ne znaju kakva znanja nosi koja diploma. To će sada sve biti definisano - kaže prof. Mandić, za "Novosti".

 

Naša sagovornica objašnjava da će, po usvajanju zakona, biti formiran savet za NOKS, kao i agencija za kvalifikacije i sektorska veća, koja će izrađivati standarde kvalifikacija, da bi se formirao registar NOKS.

 

- Rad ovih tela učvrstiće vezu između privrede i obrazovanja. Postoje i zvanja za kojima nema potrebe u praksi, kao i nova zanimanja koja su tražena na tržištu rada ali ih nema u registrima, ali se mi nećemo time baviti. To je posao Ministarstva za rad. Naš posao je da definišemo sve srednjoškolske profile, kao i zvanja stečena na visokoškolskim ustanovama koje su akreditovane - kaže prof. Mandić.

 

Svako zvanje biće opisano, dodaje ona, te poslodavci neće imati dilemu o tome šta neko zna da radi kada ga zaposle.

 


Konkuriši na praksu