Poziv za volontere - inicijativa „Uz vas smo”

Pozivamo vas da podržite inicijativu „Uz vas smo”, čiji je cilj da u obliku tutorstva, pruži podršku deci zdravstvenih radnika (osnovcima i srednjoškolcima) tokom školovanja na daljinu.

 

Inicijativa Uz vas smo

Foto: FB/Uz vas smo

U ovakvim vremenima, važno je da svako pomogne koliko može. Svako ko se pridržava mera zaštite, i tako čuva sebe i svoje voljene, već je heroj. Ali hajde da probamo da budemo još za nijansu veći heroji tako što ćemo pomoći onima koji su pod velikim pritiskom u ovom trenutku.

 

S obzirom da su zdravstveni radnici na prvim linijama odbrane, radeći danonoćno i boreći se da sačuvaju svaki ljudski život, oni nemaju vremena da se posvete radu sa svojom decom.

 

Pitate se kako mi tu možemo da pomognemo? Pa, možda to i nije tako teško.

 

Mi smo grupa entuzijasta, studenata i doktoranada, i sa svojim prijateljima želimo da, u ovoj situaciji, pomognemo u onome u čemu smo najbolji – podučavanju drugih.

 

Ako si spreman/na da nedeljno odvojiš 2 sata, ili koji sat više, svog vremena kako bi pomogao/la nekom „klincu“ da savlada malo bolje matematiku, razume mikro-svet hemije, unapredi svoj engleski, ili ovlada informatikom pridruži nam se tako što ćeš se prijaviti na sledeću mejl-adresu tutori.volonteri@gmail.com

 

Cilj je da, na dobrovoljnoj bazi, omogućimo deci da, i u ovako teškim vremenima, ne budu uskraćeni za sticanje znanja i obrazovanja, za koje svi znamo koliko je važno. Možemo da vidimo koliko se već svi profesori i nastavnici trude da prenesu znanje najbolje što mogu putem televizije. I na tome im svaka čast! Hajde da i mi damo svoj doprinos kroz besplatne privatne časove, kako bismo pomogli u savlađivanju tog gradiva.

 

Pošto pošalješ mejl, dobićeš upitnik koji bi trebalo da popuniš, kako bismo mogli da znamo za koje predmete i koje uzraste možeš da pomogneš. Nakon toga, uparićemo te sa zdravstvenim radnikom, roditeljem đaka kojem je potrebna pomoć. Onda je na vama da, uz našu pomoć, odredite najbolji termin da radite zajedno, putem Skype-a, Viber-a, Whats app-a, Zoom-a.

 

Time što pokazuješ spremnost da uložiš deo svog vremena i truda, postaješ za nijansu veći heroj nego što već jesi!

 

Zato što naizgled mala pomoć može da znači mnogo!

 

Zato što se u teškim vremenima vidi od čega smo sazdani!

 

Zato što smo tu jedni za druge!

 

Informacije

1. Kojoj deci bih držao/la časove?
Ideja je da ovaj vid pomoći ponudimo i osnovcima i srednjoškolcima. Svi đaci će biti podeljeni po uzrastima i ti biraš sa kojim uzrastom želiš da radiš.

 

2. Kako da znam koji ću predmet držati?
Posle prijave, stići će ti formular gde ćeš moći da navedeš predmete koje želiš da držiš, kao i škole i uzrast.

 

3. Koliko često bih držao/la časove?
Zamisao je da nedeljno održiš bar jedan dvočas jednom učeniku (90 minuta). Ukoliko želiš i imaš vremena, možeš da odabereš i veći fond časova. Ti i đak sa kojim si spojen/a da radiš se dogovarate oko termina koji vam najviše odgovara.

 

4. Kako mogu da se spremim za čas i šta bi im konkretno pomagao/la?
Dan pre časa bi dobio/la od roditelja ili učenika konkretnu oblast ili pitanja koja mu/joj nisu jasna i oko kojih mu/joj je potrebna pomoć.Ovaj program tutorstva se odnosi isključivo na školsko gradivo.

 

5. Koliko dugo će trajati ovaj program?
Program će trajati do kraja školske godine, ali ti u zavisnosti od svog slobodnog vremena biraš da li želiš da učestvuješ mesec, dva ili do kraja polugodišta.

 

6. Šta ako mi iskrsnu neke obaveze u međuvremenu?
Ukoliko zbog obaveza ne možeš da nastaviš sa držanjem časova potrebno je samo da nas obavestiš što pre kako bismo pokušali da nađemo zamenu.

 

7. Šta ako sa učenikom ne mogu da pronađem zajednički jezik?
U tom slučaju ćemo ti dodeliti drugog učenika.

 

8. Da li je držanje časova plaćeno?
Ne. Ovo je potpuno volonterski projekat u kome smo zato što želimo da budemo društveno odgovorni i pomognemo koliko možemo. Ipak sigurni smo da će satisfakcija koju ćeš osetiti zato što pomažeš nekome biti mnogo veća od satisfakcije koju bi ti pričinio novac u ovoj situaciji.

 

Dodatne informacije možeš pronaći i na sajtu.

 

Ukoliko imaš bilo koja dodatna pitanja slobodno nam se obrati na: tutori.volonteri@gmail.com.

 


Konkuriši na praksu