Problemi u prosveti: Škola ne priprema za život

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 11. 01. 2013.)

Na zahtev ministarstva prosvete, OECD istraživao probleme u prosveti i došao do poraznih saznanja.

Problemi u prosveti

 

STUDENTI se najčešće žale na nepravilnosti pri polaganju ispita i ocenjivanja. Potvrđeno je da postoje i propusti prilikom upisa na studije, napretka na fakultetu, kao i kod dobijanja finansijske pomoći, poput stipendija. Svaka peta žalba koju akademci upute Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odnosi se na administraciju.

 

Ovo je pokazalo istraživanje OECD "Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u obrazovanju". Ono je urađeno na inicijativu Ministarstva prosvete i Srbija je prva zemlja koja je zatražila ovakvu analizu, kako bi bili otkriveni svi problemi u prosveti.

zalbe nastavnika

- Cilj ovakve procene je da pomogne da se "podigne imunitet" sistema, kako bi se odbranio od korupcije, a ne da se bavi hvatanjem individualnih kriminalnih slučajeva - objašnjava za "Novosti" Mihajlo Milovanović, šef tima koji je radio ovaj izveštaj. - Jedan od problema je što u visokom obrazovanju ne postoje standardi prijema na fakultete, široko je rasprostranjena tolerancija varanja na ispitima, što ugrožava kvalitet univerziteta.

 

Ispostavilo se da je 15 odsto svih žalbi upućeno Ministarstvu prosvete, i to zbog sporog rešavanja zahteva, među kojima su i nostrifikacije diploma. Svaka deseta žalba đaka i njihovih roditelja je na ponašanje nastavnika i nasilje u učionicama.

 

Istraživanje je pokazalo da su školarine u Srbiji veoma visoke, pa je prosečna cena studija deset najskupljih fakulteta u Srbiji, u odnosu na BDP, četiri puta viša nego u državama OECD.

Srpske škole u velikoj meri ne uče đake da izražavaju mišljenje, kao i da ih školska znanja ne pripremaju za život.

 

Ispitujući nastavnike došli su i do zaključaka da oni nemaju poverenja u znanje prosvetnih inspektora.

 

Upozorava se i da škole ne prijavljuju sve prihode, već neke skrivaju deo novca kojim raspolažu.

 

PREŠLI SVAKU MERU

 

RODITELjI koji plaćaju privatne časove svojoj deci, na ovu vrstu nastave troše 60 odsto porodičnog budžeta. Privatne časove uzima više od 56 odsto učenika, najčešće iz matematike. Ovako velika učestalost privatne nastave daleko je iznad proseka u zemljama OECD.


Konkuriši na praksu