Magične fotke: Pogledajte kako se stari Beograd uklapa u današnji

Kada pogledate slike starog Beograda, gotovo da možete da osetite atmosferu koja je tada vladala prestonicom. Zamislite kako šetate Balkanskom ulicom punom zanatskih radnjica, pa onda svratite do stare Terazijske česme i na kraju do Trga republike kojim prolazi tramvaj. Iako to nikada nećemo zaista doživeti, mi smo se zapitali kako bi se stari Beograd uklopio u ovaj novi, modernizovani. I, znate šta? Prilično se dobro slaže!

Trg republike

trg repulike

Magija Beograda montaža, Foto: Rajko Ristić

Stari Trg republike nije izgledao mnogo drugačije od ovog današnjeg. Palata "Riunione" je i dalje tu, tu je i Narodni muzej, iako je sada skriven skelama, a tu je i čuveni "Konj". Međutim, danas nema ovih divnih fenjera, a ni tramvaj višene prolazi samim trgom. Naravno, tada nije bilo ni čuvenog sata, a Trg nije služio za mesto okupljanja. Današnji Trg je sasvim druga priča, koja ipak u sebi nosi delić starog duha.

Balkanska ulica

balkanska

Magija Beograda montaža, Foto: Rajko Ristić

Nije bez razloga Balkanska ulica jedna od najpoznatijih u našoj prestonici. Bila je poznata po najboljoj ćeten-alvi i sladoledu u gradu, i u malim zanatskim radnjama ste mogli da pronađete sve što poželite. Nije tada bilo velikih tržnih centara, već je upravo ova ulica bila prva destinacija kada želite nešto da kupite. I danas od roditelja, baka i deka možete da čujete kako su šešire uvek kupovali upravo u ovoj ulici, kako su odela krojili kod čuvenog Voje, a uveče su rado posećivali bioskop "20. oktobar". Nažalost, zanatlija više nema, a duh Balkanske više nije ono što je nekad bio.

makedonksa

Nekada su Makedonskom išli tramvaji, Foto: Rajko Ristić

Terazije

Tamo gde danas prolaze automobili, nekad je bio prekrasan trg sa fontanom. Presolonaslednikov trg je nastao posle Prvog svetskog rata, i postojao je sve do 1948. godine. Predivnu fontanu je zamenio beton, a u pozadini je iznikla palata Albanija, koje na staroj slici još uvek nema. Tada se na mestu palate nalazila istoimena kafana. Kasnije je stigla i Terazijska česma, koja je i danas važno mesto koje krije mnoge beogradske tajne.

Dom vojske

dom vojske

Magija Beograda montaža, Foto: Rajko Ristić

Nekada Ratnički dom, a danas Dom vojske, vodi se kao spomenik kulture i zaštićem je u Zavodu za zaštitu spomenika i kulture. Ova impozantna građevina, nastala između 1929. i 1932, izgrađen je po ugledu na društvene domove u Čehoslovačkoj i Poljskoj. Iako se zgarda sama po sebi nije mnogo promenila u prohujalim decenijama, sa nje je nestao natpis "Ratnički dom", a danas ispred nje teško da možete da vidite gospodu sa elegantnim šeširima.

palata albanija

Magija Beograda montaža, Foto: Rajko Ristić

Palata Albanija

Prvi oblakoder u Beogradu izgrađen je 1939, a ime je dobio po istoimenoj kafani koja se nalazila na mestu današnje palate. Zgrada ima 13 nadzemnih i četiri podzemna sprata, a na staroj slici moćete videti vojnike kako slave oslobođenje beograda ispred palate. Iako je pogođena bombom teškom pola tone tokom savezničkog bombardovanja, palata je izdržala i 1989. godine je proglašena za kulturno dobro od velikog značaja.


Konkuriši na praksu