Ova muzika najbolje uspavljuje ljude

Osobe koje se uspavljuju pomoću muzike najčešće pre odlaska na spavanje slušaju dela Johana Sebastijana Baha, rezultati su online istraživanja koje su sprovela dva britanska univerziteta.

 

Slušanje muzike

Foto: Pixabay

U anketi je učestvovala 651 osoba, a sproveli su je naučnici sa univerziteta Goldsmits i Šefild. 
 
Tako je 62 odsto ispitanika odgovorilo da pre spavanja sluša muziku koja im pomaže da lakše zaspu. Radilo se o 14 muzičkih žanrova i 545 muzičara.
 
Najpopularniji "uspavljivač" bila je klasična muzika s 31,96 odsto zastupljenosti, potom rok koji je slušalo 10,82 odsto ispitanika i pop muzika kojom se uspavljivalo 7,47 odsto učesnika studije. Najnepopularnija muzika za uspavljivanje, s 3,35 odsto zastupljenosti, bio je hevi-metal.
 
Najzastupljeniji muzički umetnik po rezultatima ankete je klasičar Bah, drugo mesto dele Ed Širan i Mocart, na trećem je Brajan Eno, a četvrto mesto su podelili Koldplej i Frederik Šopen. 
 
"U studiji je uz pojam muzika često upotrebljavan pojam 'odvraćanja pažnje'. Ispitanici su muziku najčešće opisivali kao sredstvo za odvraćanje od negativnih misli. Muzika je opcija mnogima kojima treba pomoć u borbi protiv nesanice, nije preskupa, a nema ni neke specifične nuspojave", rezultati su studije britanskih naučnika. 
 
Popularnost muzike u borbi protiv insomnije ne iznenađuje direktora nemačkog Centra za san i spavanje Hans-Guntera Viza, koji dodaje da muzika poput Mocartove ili Bahove smanjuje broj otkucaja srca i usporava disanje. Reč je o muzici koja ima oko 60 do 80 taktova u minuti, a tome najčešće odgovaraju klasika ili lagani džez. Jednako opuštaju keltske numere, indijanski instrumenti ili rok balade u instrumentalnoj verziji.
 
 
Takođe, ta muzika deluje kao meditacija, koja usporava aktivnost nervnog sistema, smanjuje anksioznost, snižava krvni pritisak i smanjuje lučenje hormona stresa - kortizola. 
 
"Sve što pojedinca uspe da relaksira, pomaže mu i da mirno zaspi", kaže Viz. "Kada uživamo u omiljenom obroku, naš mozak oslobađa neurotransmiter dopamin koji je povezan s osećajem zadovoljstva i nagrađivanja. Isti neurotransmiter se oslobađa kad slušamo muziku koju volimo", podsetio je Viz. 
 


Konkuriši na praksu