Šarčević: Studentski domovi se ne zatvaraju, većina zaraženih nije iz domova

Studentski domovi se ne zatvaraju, potvrdio je za RTS ministar prosvete Mladen Šarčević. Kaže i da će studenti i u avgustu moći da polažu ispite. Šestog jula Ministarstvo prosvete doneće preporuku pod kojim uslovima će potencijalni brucoši oboleli od kovida moći da polažu prijemni ispit.

 

Mladen Šarčević

Foto: RAS Srbija/Zoran Lončarević

Mladen Šarčević kaže da su domovi besprekorno bili paženi.

 

"Mi dan danas nemamo nijednog zaraženog studenta ni u Kosovskoj Mitrovici, ni u Kragujevcu ni u Novom Sadu, u Nišu je na početku bilo dvoje i odmah su izolovani u regularne bolnice i Niš je 100 odsto čist", naveo je Šarčević.

 

Istakao je da je u Beogradu bilo samo sedam studenata, a u maju niko.

 

"U junu kada su počeli masovnije da dolaze, trenutno imamo u Beogradskom studentskom centru 7.900 studenata. Ali ta grupa koja sada već tri dana stagnira, to je 49 studenata iz domova. A sad već blizu 300 njih koji nisu iz domova. To su studenti koji žive kod roditelja, kod gazdarica, kod tetke ili kod rođaka i oni čine tu većinu", rekao je Šarčević.

 

"Mi imamo dovoljano učeničkih domova koji su nam prazni, tako da smo njih u Čolović dom smestili i oni su tu bezbedni. Nama su svi domovi vrlo relaksirani i bezbedni i mi insistiramo da se strašno vodi računa i o maskama i o higijeni i o svemu", dodao je Šarčević.

 

Kaže da će studenti i u avgustu moći da polažu ispite. "Nikakav ne postoji problem da se u avgustu mesecu organizuje ispitni rok za sve one koji nisu završili posao", zaključio je ministar.

 

Studentski parlament Beogradskog univerziteta saopštio je da je sa ministrom Šarčevićem dogovoreno da studenti neće biti iseljeni iz domova kao i da će oni koji su pozitivni dobiti priliku da dodatno polažu ispite.

 

Grupa studenata okupila se na platou ispred Filozofskog fakulteta odakle su zatražili od Vlade i resornog ministarstva da ostanu u studentskim domovima do kraja akademske godine, a ne do kraja ispitnog roka. Okupljeni studenti traže i besplatno testiranje i lečenje za sve studente, dodatni rok za studente zaražene koronavirusom, kao i ostavku uprave Studentskog parlamenta. Oni su se razišli nakon što su dobili uveravanje da će njihovi zahtevi biti ispunjeni.

 

 

Izvor: RTS

 


Konkuriši na praksu