Šarčević: U beogradske domove vratilo se 1.500 studenata

"U studentske domove u Beogradu posle dvomesečne pauze vratilo se oko 1.500 studenata", izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološki razvoj Mladen Sarčević i dodao da je to manje nego što se očekivalo i da neće biti gužvi na fakultetima.

 

Mladen Šarčević

Foto: RAS Srbija/Zoran Lončarević

“Studenti koji žive u Srbiji danas su počeli da ispunjavaju obaveze vezane za aprilski rok. U Studentskom centru Beograd trenutno je 1.500 studenata, to je manje nego što smo očekivali, tako da neće biti gužvi na fakultetima”, rekao je Šarčević novinarima.

 

Upitan šta će biti sa studentima iz centralne Srbije koji studiraju na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, ukoliko se uskoro ne otvore administrativni prelazi, Šarčević je kazao da postoji “rezervna varijanta” i da će za njih biti organizovani ispiti u isturenim odeljenjima u Kraljevu i Vranju.

 

“Ispiti moraju da se obave u sedištu visokoškolske ustanove, a Univerzitet u Prištini ima isturena odeljenja u Kraljevu i Vranju gde mogu da se organizuju ispiti za sve studente iz centralne Srbije koji studiraju na tom univerzitetu”, rekao je Šarčević.

 

Podsetio je da je na prištinskom Univerzitetu sa sedištem u Kosovskoj Mitrovicu angažovan određen broj profesora iz centralne Srbije, a da će profesori Medicinskog fakulteta moći da ulaze na KiM u skladu sa međunarodnim poveljama.

 

“Analizirimo i broj docenata i asistenata koji će moći da preuzmu profesorsku ulogu na fakultetima Univerziteta u Prištini. Ovo je rezervna varijanta ako se ne otvore prelazi i ne dozvoli kretanje studenata u oba smera”, kazao je Šarčević.

 

Ministar je naveo da u Srbiji studira oko 6.000 studenata iz Republike Srpske, oko 2.900 iz Crne Gore i oko 400 iz Hrvatske.

 

Kazao je da je svojim kolegama u Zagrebu, Podgorici i Banja Luci nedavno uputio predlog da se studentima dozvoli povratak u Srbiju pod uslovom da imaju negativan test na korona virus.

 

“U Podgorici i Banja Luci su prihvatili ovu inicijativu, a Hrvatska još nije odgovorila”, rekao je Šarčević.

 

 

Izvor: Nova.rs

 


Konkuriši na praksu