Studenti pokreću prvi univerzitetski radio

(Preuzeto sa sajta 24 sata - 19. 02. 2013.)

 

Prvi univerzitetski onlajn radio Novosadskog univerziteta trebalo bi da počne sa radom u aprilu. U planu je da studenti pored muzike čuju i aktuelne teme i vesti sa Univerziteta jer će zvučnici biti raspoređeni po hodnicima fakulteta i u kampusu.

 

Studenti pokreću prvi univerzitetski radio

 

ONLAJN - Prema rečima Igora Graića, studenta menadžmenta ljudskih resursa na Fakultetu tehničkih nauka koji je pokrenuo inicijativu, u Srbiji ne postoji ovakav radio, ali ima mnogo dobrih primera u svetu i regionu, poput ljubljanskog "Radio študenta".

 

- U planu je da u radu ovog medija, u kreiranju emisija, učestvuju studenti žurnalistike i menadžmenta medija, a studenti mehatronike i elektrotehnike da im budu tehnička podrška. Ovo bi bila odlična praksa i jednima i drugima, za koju nemaju mnogo mogućnosti tokom studija - priča Graić i dodaje da je dosta studenata zainteresovano za rad i veruje da će biti motivisani i kada radio "proradi".

 

Studentkinja četvrte godine žurnalistike Katarina Vasiljević rado bi učestvovala u kreiranju emisija ovog radija i žao joj je što nije pokrenut ranije.

- Već sam četvrta godina, pa ako radio zaživi, pre nego što diplomiram priključiću se. Ovo je odlična prilika za mlađe kolege da tokom studija steknu iskustvo i rutinu - smatra ona.

 

Iako trenutno nije sigurno gde će biti redakcija ovog radija, Graić kaže da će to najverovatnije biti ili na Fakultetu tehničkih nauka ili u zgradi Rektorata, a u budućnosti, ako sve bude išlo po planu, trebalo bi i da dobiju frekvenciju.

 

- Bavićemo se onim čega nema u drugim medijima, stvarim problemima studenata, onim što oni rade. Teme će im biti prilagođene i ticaće se kampusa - kaže Igor i dodaje da su već predali projektni plan i da su usmeno dobili podršku Univerziteta. Ipak, u Rektoratu kažu da ideja za pokretanjem studentskog radija još nije zvanično stigla do rektora Miroslava Veskovića.

 

Podrška profesora, finansiranje nezavisno

INICIJATIVA - Iako je ceo projekat nezavisan i od Fakulteta tehničkih nauka i od Odseka za medijske studije, i pokrenut je na inicijativu studenata i većinom finansiran sponzorstvima, profesori oba fakulteta ih podržavaju i kažu da je veoma bitno da mladi pored studija učestvuju i u mnogim vannastavnim aktivnostima.


Konkuriši na praksu