Studenti traže male stanove

Budući brucoši, ali i studenti starijih godina, ovih dana užurbano obilaze uži centar prestonice, kako bi pronašli stan u kojem će boraviti naredne školske godine. 

 

Stan

Foto: Patrick Perkins on Unsplash

Iako su bandere i autobuska stajališta izlepljena oglasima za izdavanje stanova, prema rečima vlasnika, mnogi su već dati u zakup.

 

I dok mnogi studenti čekaju da vide u kojem domu će im mesto pripasti, njihove kolege dale su se u potragu za stanom. Garsonjera, prema rečima agenata za nekretnine, skoro da nema na tržištu.

 

Najveća potražnja je uglavnom za stanovima u blizini Vukovog spomenika, gde su smešteni Arhitektonski, Građevinski, Mašinski, Pravni fakultet, kao i Viša poslovna škola. Prosečna cena za oko 20-25 kvadrata je 160 evra, a u zavisnosti od opremljenosti, u ovom kraju najam može da košta i do 250 evra. Na ovaj iznos dodaju se i troškovi za komunalije. Cene su slične i u blizini Ekonomskog fakulteta, pa tako dva ili tri studenta dvosoban stan mogu iznajmiti za 250 evra.

 

- Sve zavisi, naravno, od lokacija na kojima se stanovi nalaze. Ali čim vlasnici garsonjera oglase stan za izdavanje, on nađe novog stanara za samo nekoliko sati - objašnjava, za "Novosti", Nataša T., agent za nekretnine.

 

Što se više udaljavate od centra grada, i cene zakupa padaju. Tako, studenti Fakulteta organizacionih nauka, Političkih nauka i Saobraćajnog fakulteta koji traže stanove na Voždovcu, mogu da prođu jeftinije. Dvosoban stan u ovom delu grada košta 230 evra, a jednosoban oko 160, isto koliko i garsonjera u centru.

 

Međutim, često se dešava da vlasnici oglašavaju i stanove koji su loši, u suterenima, ili u potkrovljima koja prokišnjavaju. Daleko od autobuske stanice i glavne saobraćajnice. Ipak, studenti se sa problemima suočavaju tek kad zima zavlada, a tada postaje kasno za traženje nove lokacije.

 

Adaptacija

Mnogi vlasnici kuća su jednu prostoriju "otvorili" sa bočne strane kuće, dozidali kupatilo i sada taj prostor izdaju. Neki od tih stanova su odlično sređeni, neki su u lošijem stanju.

 

Cene ovakvih stanova, koji su mahom do 30 kvadrata, kreću se od 90 do oko 150 evra.

 

Isplativo i izdavanje soba

Iznajmljivanje samo sobe je najjeftinija opcija za stanovanje, a od komunalija se uglavnom plaća samo deo.

 

Na periferiji grada sobe se kreću oko 50 do 60 evra, dok u blizini fakulteta cena skače i do 110. Opremljene sobe sa "klimom" gazde izdaju i za 120 evra.

 


Konkuriši na praksu