Studentske zadruge: Posla sve manje, tražnja sve veća

(Preuzeto sa sajta RTV - 12. 02. 2013.)

NOVI SAD - U Srbiji posluje gotovo 380 omladinskih i studentskih zadruga, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. U poslednjih nekoliko godina, traži se mnogo više posla nego što zadruge nude, a u zavisnosti od vrste posla, studenti mogu da zarade od 150 dinara za sat, do 5.500 za dan.

 

Studentske zadruge

 

Studentske zadruge najčešće nude sezonske, povremene i privremene poslove, zamenu odsutnog radnika ili pomoć zbog povećanog obima posla u nekoj firmi. Dovoljno je da student, zainteresovan za neki od takvih poslova, u zadrugu donese indeks i ličnu kartu i da popuni prijavu.

 

Dvadesettrogodišnja studentkinja biologije Bojana T. preko studentske zadruge radi već nekoliko sezona. Do sada je delila letke i radila kao promoterka.

"Učlanila sam se u zadrugu pre otprilike dve godine i našli su mi posao za nedelju dana. Ljudi su jako korektni i imaju dobru ponudu. Promocije su najisplativije i radi se samo tri dana nedeljno, tako da ja mesečno mogu da zaradim i do 15.000 dinara ", kaže Bojana.

 

Veća ponuda poslova je za mladiće, pošto se njima nudi rad u magacinima ili pakovanje gotovih proizvoda, kao i poslovi obezbeđenja, selidbe i istovar robe.

Student tehnologije Mirko B. radio je, uglavnom, fizičke poslove, jer su, kako kaže, najisplativiji.

 

"Fizički poslovi traju dva do tri dana, mada su bolje plaćani od ostalih poslova. Ako ostavite utisak da ste vredni, kasnije će vas angažovati za dalje poslove i na bolje poslove, naravno", navodi Mirko.

Prema rečima komercijaliste u novosadskoj studentskoj zadruzi "Sajam" Predraga Rosića, zainteresovanost studenata za rad je velika.

"Interesovanje je ogromno, mnogo veće nego što bilo koja studentska zadruga u Srbiji može da obezbedi. Mi se trudimo da zadovoljimo što veći broj članova naše zadruge", objašnjava Rosić.

On dodaje da visina dnevnica zavisi od vrste posla, kao i od firme u kojoj zadrugar radi.

"Bolje firme plaćaju bolje, lošije firme plaćaju lošije. I vreme plaćanja zavisi od firmi. Kod nekih je rok plaćanja vrlo kratak. To znači, ukoliko zadrugar danas uradi posao, već sutra može doći po novac, dok kod drugih to može da bude i po šest, sedam a nekad i dvadeset dana. U principu, retko kada traje duže od toga da student čeka na isplatu", zaključuje Predrag Rosić.

U "Sajmu" ističu da se apsolventi uglavnom interesuju za poslove u struci i to na duže vreme, dok se studenti nižih godina češće opredeljuju za poslove koji traju dva – tri sata dnevno.

Neophodno je da zadrugari svake godine obnavljaju članstvo i podnose dokumenta, kao dokaz da ispunjavaju uslove za rad preko zadruge. Važno je znati i to da propisi zabranjuju da student istovremeno bude član dveju zadruga.


Konkuriši na praksu