Talenti kao socijala

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 09. 01. 2013.)

Opštine traže da im se omogući da pomažu školovanje najboljih đaka i studenata. Lokalne samouprave zaobilaze propise i dele pomoć umesto stipendija.

Talentovani studenti

 

OPŠTINE i gradovi godišnje, grubom računicom, potroše oko pola milijarde dinara na stipendiranje učenika i studenata. Ali nijedan dinar ne vodi se kao stipendija, već kao socijalna pomoć, jer ne postoji zakonski osnov da se iz lokalne kase pomažu đaci i akademci. Zato je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) pokrenula inicijativu da se izmene pravila kako bi zvanično mogli da pomažu školovanje najboljih.

 

Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputili su inicijativu o izmeni propisa i nadaju se da će već od naredne školske godine moći da primenjuju nova pravila.

 

- Već sedam-osam godina, odlukom Ministarstva finansija, opštine i gradovi ne mogu da troše novac na stipendiranje, pa onda najbolje pomažemo sredstvima predviđenim za socijalnu pomoć - objašnjava za "Novosti" Saša Paunović, gradonačelnik Paraćina i predsednik SKGO. - Ovako se formalno poštuje, ali suštinski zaobilazi odluka o zabrani stipendiranja. Dosad nije bilo problema, ali državni revizor mogao bi svaku opštinu da optuži za nenamensko trošenje sredstava.

Zato SKGO predlaže da se opštinama i gradovima omogući da sredstva koja inače daju i zvanično nazovu stipendijama. Oni predlažu i dodeljivanje kredita, što bi značilo pomoć za veći broj đaka i učenika.

 

- Ideja je da dodeljujemo kredite uz veoma povoljnu kamatu, koje bi vraćali tek kada se zaposle - navodi Paunović.

 

Dok ovakav vid stipendiranja ne postane praksa, najbolji akademci i đaci mogu da se oslone na ono što im daju ministarstva. Tako je od 2008. do danas, iz Fonda za mlade talente, koji radi pri Ministarstvu sporta i omladine, dodeljeno 8.800 studentskih i đačkih stipendija, vrednih oko 2,6 milijardi dinara.

 

- Pomogli smo 4.000 studenata koji su školovanje završili u Srbiji i još oko 1.400 koji su na završne godine ili na master studije otišli u inostranstvo - kaže Miloš Radosavljević, iz tog Fonda. - Ostatak stipendija podeljen je učenicima koji su osvojili nagrade na takmičenjima.

 

Iz ovog fonda najbolji studenti u Srbiji dobijaju po 25.000 dinara mesečno, godišnji ček za školovanje u inostranstvu može da bude najviše 1,25 miliona dinara, dok đaci za medalje sa takmičenja dobijaju od 20.000 do 200.000 dinara jednokratno. Najbrojniji su stipendisti Ministarstva prosvete, kojih je svake godine više od 30.000.

 

Njima na račun mesečno leže 6.100 dinara stipendije ili kredita.

 

JOŠ HILJADU DOBITNIKA

 

Krajem ovog meseca imaćemo još hiljadu dobitnika stipendija "Dositeja" koje dodeljuje Fond za mlade talente. To su akademci završnih godina državnih fakulteta u Srbiji. Preliminarne liste su već objavljene, a pripremamo i konačan poredak - najavljuje Miloš Radosavljević.


Konkuriši na praksu