Ulaganja u IT sprečavaju odliv mozgova

(Preuzeto sa sajta RTV - 19. 02. 2013.)

odliv mozgovaNOVI SAD - Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da država pruža podršku kompanijama u IT industriji zato što su ulaganja srazmerno mala, u odnosu na budući profit i prihod cele države, a time se zaustavlja i odliv mozgova.

 

''Ako se ulaže u školovanje mladih ljudi, treba učiniti sve da oni mogu da nađu posao u svojoj zemlji, a ne da odu u inostranstvo'', izjavio je Dinkić posle obilaska kompanije "Šnajder elektrik" u Novom Sadu.

 

Prema njegovim rečima, radi se o velikoj kompaniji koja zapošljava 1.000 inženjera uglavnom iz Novog Sada i Vojvodine i ima jake veze sa Fakultetom tehničkih nauka i Prirodno matematičkim fakultetom u Novom Sadu, odakle se regrutuju novi kadrovi.

 

''Hoćemo ovakvim kompanijama da damo podršku u narednom periodu, kako kroz poreske podsticaje, koje ćemo usvojiti u prvoj polovini godine, tako i kroz obezbeđivanje odgovarajućih garancija za investicije, ukoliko postoje ozbiljni planovi da se naprave tehnološki parkovi, i da se u njima zaposle mladi stručnjaci i inženjeri'', rekao je Dinkić.

Kako je istakao, ukoliko se povećaju ulaganja u IT sektor, postoji mogućnost da se u zemlju vrate neki naši stručnjaci koji su ranije otišli iz Srbije.

Dinkić danas učestvuje i na okruglom stolu o unapređenju IT u Srbiji, na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka.


Konkuriši na praksu