Veliki uspeh studenata novosadskog FTN u Parizu

Studenti Inženjerstva informacionih sistema novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, na četvrtom takmičenju Devogame, održanom u Parizu, svojim projektom na temu prevencije i smanjenja posledica poplava uz pomoć AI tehnologije - "Sistem za sprečavanje poplava", osvojili su drugo mesto.

 

Veliki uspeh studenata novosadskog FTN u Parizu

Foto: FTN

U konkurenciji najboljih studenata iz Francuske, Nemačke, Holandije, Saudijske Arabije i Portugalije, Sara Havzi, Marko Puzović i Sebastijan Kokan predstavljali su Srbiju. Oni su pod mentorstvom Teodore Lolić, asistentkinje na Katedri za informaciono-komunikacione sisteme Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, predstavili svoj projekat koji će obrazovati društvo i podizati svest ljudi o rizicima od poplava. Njihov projekat zasniva se na primeni tehnologije sistema DroneSeed, uz čiju pomoć će biti zasađen određen broj stabala drveća pri čemu će prioritet imati područja koja najčešće trpe poplave.

 

- Svi timovi su bili zaista kvalitetni i sve ideje su bile odlično razrađene - prenosi utiske sa takmičenja Sara Havzi. - Ključ našeg uspeha je bila sposobnost da obuhvatimo sve aspekte što nam je omogućio studijski program Inženjerstvo informacionih sistema koji studiramo. Zato nismo imali problem da sa žirijem razgovaramo, s jedne strane o poslovnom planu, marketingu i komunikacijama, a sa druge o veštačkoj inteligenciji, čipovima, senzorima i aplikaciji koju smo osmislili.

 

Prema njenim rečima, ovakva takmičenja su važna za studente, jer zahvaljujući tome, oni mogu da primene što su naučili na fakultetu i pre nego što izađu na tržište rada kao inženjeri.

 

Katastrofa

Takmičenje na kojem je učestvovalo 1.245 studenata, bilo je etapno, a finalu u Parizu prethodila su lokalna polufinala u svakoj zemlji. Ukupno 30 ekipa u svakoj zemlji imale su zadatak da tehnološkim rešenjima odgovore na planetarnu katastrofu, sa ciljem da se spase čovečanstvo. Na kraju, za finale je odabrano šest ekipa, među kojima je i naša.

 

 

Izvor: Večernje novosti

 


Konkuriši na praksu