Sat Najstudent ne može da funkcioniše bez JavaScript podrške.

Virtuelna realnost i egzo-odela: Novosadski studenti pobedili u Kini na takmičenju o inovacijama u obrazovanju

Studenti Univerziteta u Novom Sadu osvojili su prvo mesto na Međunarodnom takmičenju u dizajnu za budućnost edukacije u Pekingu.

 

Novosadski studenti pobedili u Kini

Foto: FTN

Studenti pedagogije na Filozofskom fakultetu Tamara Dragojević, Jovana Adamov i Ognjen Obradović, te master studenti inženjerstva računarske grafike Olivera Pavlović i Aleksandar Rajić zajedno čine tim "Pedomation", što predstavlja kombinaciju reči "Pedagogy" i "Animation". 

 

Oni su kreatori sistema VOVREE, koji može samostalno da generiše 3D prostore i scenarije koji bi se koristili u specijalističkom obrazovanju. Iako zvuči prilično komplikovano, ono što je suština njihove ideje i sistema jeste da korisnik uz pomoć virtuelne realnosti i egzo-odela može svoja znanja da testira u virtuelnom okruženju, što bi moglo da bude posebno značajno u profesijama kao što je hirurgija. 

 

Upravo razmišljanje u ovom pravcu i razvijanje ideje donelo im je pobedu na takmičenju u vezi s inovacijama, pa se tim iz Novog Sada našao ispred koleginica i kolega iz Tunisa i Kine.

 

"Problem je u tome što većina stručnjaka ne može da stiče praksu i da usavršava svoje sposobnosti u nekim delatnostima, a da ne ugrožava tuđ ili sopstven život, kao što je, na primer, slučaj sa hirurgijom. VOVREE upravo premošćava taj problem time što omogućava korisnicima da stiču nešto što nazivamo 'artificijalnom praksom'. Ova praksa daje mogućnost korisnicima da testiraju svoja znanja i da ih potvrde u bezopasnoj virtuelnoj sredini. Time im se omogućava da u fizičkom, realnom svetu budu uspešniji u svojoj delatnosti. Sistem, odnosno veštačka inteligencija, stvara virtualeni svet i scenarije koristeći velike baze podataka", objašnjavaju za 021.rs u timu "Pedomation".

 

Kako dodaju, korisnik može da vidi i čuje pomoću VR headset-a, dok uz pomoć egzo-odela može da dobija povratne informacije iz virtuelnog sveta, odnosno može da oseća težinu, toplotu, površinu predmeta... Sistem može i da navodi korisnika u virtuelnom svetu kako ispravno da obavlja određenu radnju. Tako bi VOVREE svoju primenu mogao da nađe u velikoj paleti profesija - od hirurgije do tenisa.

 

"U hirurgiji bi, na primer, sistem navodio korisnika kako i gde da pravi rez, koliki pritisak treba da napravi, dok bi u slučaju tenisa ukazivao na to pod kojim uglom i kojom silinom bi trebalo da udari tenisku lopticu. VOVREE je inovativan ne samo zbog korišćenja virtuelne realnosti i egzo-odela radi usavršavanja u pojedinoj oblasti, već i zbog samog sistema koji bi bio u mogućnosti da sam generiše virtuelne svetove i scenarije, bez pomoći ljudskog bića, koristeći baze podataka", dodaju naši sagovornici.

 

Međutim, njihova ideja je još uvek - ideja. Da bi ona postala zaista nešto praktično potrebno je, objašnjavaju nam studenti, više kadrova u timu, mnogo para i mnogo vremena. Zbog toga, dodaju, ne bi bilo loše da se sa idejom upoznaju i kompanije koje se bave razvojem ove vrste tehnologije.

 

U danima kada je "u trendu" na društvenim mrežama hešteg "Treći svetski rat" i kada se iznova uveravamo u neograničeni kapacitet ljudske gluposti i zlobe, postoje oni koji pokažu da može i drugačije. Studenti Univerziteta u Novom Sadu svoju inspiraciju pronalaze upravo u, kako kažu, beskonačnom potencijalu koji poseduju ljudska bića.

 

"Cilj nam je da pomoću savremene tehnologije omogućimo čoveku da ostvari svoj potencijal", zaključuju novosadski studenti. 

 

Share
Sajt NajStudent.com koristi kolačiće kako bi ti pružio najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da si saglasan sa korišćenjem kolačića. Saznaj više o kolačićima ovde.