Više pažnje za zdravlje niških studenata

(Preuzeto sa sajta Južne vesti - 22. 02. 2013.)

Studenti iz NišaKako bi studenti živeli zdravije i da bi se predupredile razne bolesti izazvane stresom i nepravilnim načinom života, Studenstka poliklinika i organizacija "Proaktiv" planiraju da naprave strategiju aktivnosti.

 

Prema podacima Studentske poliklinike, najviše studenata pati zbog stresa i "školske" kratkovidosti, a poslednjih godina mladi često imaju probleme sa krvnim pritiskom i šećerom. Direktor poliklinike Radomir Pešić upozorava na to da je kod nas zdravstvena kultura takva da lekaru odlazimo tek kad se razbolimo i kada nam nije dobro.

 

- Studenti su potencijalno najzdravija društvena populacija i zadatak je svih nas koji se bavimo zdravljem ili mladima da se što više angažujemo kako bismo to očuvali - rekao je Pešić.

Predstavnici Poliklinike i "Proaktiva" podsećaju da je važnije "sprečiti, nego lečiti", pa planiraju niz aktivnosti kojima bi podstakli mlade da žive zdravo.

 

- Kad je neko mlad ne razmišlja baš uvek o tome da ono što trenutno radi može loše da se odrazi na njegovo zdravlje u kasnijim godinama. Želimo da postepeno stvorimo i održimo zdravu populaciju u našem gradu - kaže Ivan Topalović iz "Proaktiva".

 

Kako je najavljeno, već naredne nedelje oni će okupiti i druge institucije i organizacije kako bi za narednih 3 do 5 godina napravili Strategiju zaštite zdravlja mladih.

- Zdravlje je deo bezbednosti mladih. Ova strategija neće biti još jedan papir, već ćemo isplanirati aktivnosti i kontinuirano raditi na tome da se mladi naviknu na zdrave načine života i da tako predupredimo zdravstvene probleme - kaže Topalović.

 

On objašnjava da će i pre nego što Strategija bude napravljena za studente biti organizovana predavanja, tribine i razni programi koji koji će ih uputiti kako da zaštite svoje zdravlje.

Radomir Pešić kaže da Studentska poliklinika u Nišu brine o zdravlju 36.000 studenata sa celog juga Srbije i da je zato još važnije da se što više institucija angažuje kako bi njihovo zdravlje bilo očuvano.


Konkuriši na praksu