Danas je Dan borbe protiv side - besplatno testiranje

Povodom Svetskog dan borbe protiv side, 1. decembra, Gradski zavod za javno zdravlje Beograda je pozvao građane na besplatno testiranje na HIV.

 

Dan borbe protiv side

Foto: Shutterstock

Besplatno testiranje biće obavljeno od 8.00 do 18.00 časova, pod parolom "Testiraj se na HIV, jer je važno da znaš".

 

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot će u 9.00 posetiti Vojnomedicinsku akademiju i potpisati protokol o donaciji SAD za prevenciju i kontrolu HIV/AIDS u Vojsci Srbije.

 

Prvi put će biti omogućeno besplatno testiranje tražilaca azila i migranata u centrima za smeštaj, u saradnji s Komeserijatom za izbeglice. 

 

Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om organizovaće besplatno testiranje i savetovanje na Akademskom platou, ispred Filozofskog fakulteta, od 9.00 do 12.00, a ispred Palate "Srbija" od 13.00 do 16.00 časova. Besplatnog anonimnog i dobrovoljnog testiranja na virus HIV biće i u Smederevu, u Imunološkoj laboratoriji bolnice "Sveti luka" od 8.00 do 18.00 časova. 

 

Beogradska opština Rakovica je najavila da se građanima deliti prezervative i edukativni materijal. 

 

Načenik Službe za polno prenosive infekcije Gradskog zavoda Beograda za kožne i venerične bolesti, Milan Bjekić će povodom Svetskog dana borbe protiv AIDS održati predavanje u Studentskom kulturnom centru Beograd od 18.00 časova. 

 

Ove godine biće održano i testiranje i edukacija zatvorenika u 15 Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u Srbiji. 

 

Prema podacima Instituta za јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milan Jovanović Batut", od 1985. godine do 20. novembra ove godine u Srbiji je registrovano 3.585 osoba inficiranih HIV-om, od čega je 1.105 umrlo. 

 

Agencija Ujedinjenih nacija za sidu (UNAIDS) saopštila je da se svakih 17 sekundi neko u svetu zarazi virusom HIV-a, a da je od početka epidemije, koja je proglašene 1981. godine, od side umrlo 35 miliona ljudi. 

 

Svetski dan borbe protiv side obeležava se 1. decembra od 1988. godine, kao prilika da ljudi širom sveta iskažu podršku sugrađanima koji žive sa HIV/AIDS-om i da se sete onih koji su umrli.

 


Konkuriši na praksu