"Za žene u nauci" - dodeljene stipendije najboljim mladim naučnicama

Aleksandra Barać, Nevena Veličković i Emilija Stojanović proglašene su za ovogodišnje dobitnice nacionalnih stipendija u okviru prestižnog međunarodnog programa "Za žene u nauci". One su nagrađene za izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima mikrobiologije-infektologije, genetike i eksperimentalne i primenjene fiziologije sa sportskom medicinom. Stipendije u vrednosti od po pet hiljada evra namenjene su realizaciji njihovih značajnih naučnih istraživanja koja će biti sprovedena u Srbiji.

 

Žene u nauciFoto: Pixabay 

Cilj međunarodnog programa „Za žene u nauci“ je da širom sveta, a tako i u našoj zemlji, podrži izvanredne žene istraživače koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva.

 

U Srbiji se u okviru ove inicijative već devet godina nagrađuju najbolje mlade naučnice, u partnerstvu Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije "L'Oréal Balkan".

 

Nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podstiču ih da nastave da se bave naukom u Srbiji.

 

Sve više žena na rukovodećim mestima

Dr Marina Soković je prisutnima istakla statistiku koja prikazuje položaj žena naučnica u svetu i kod nas. U institutima je zaposleno 91 odsto žena, ali je sveukupna situacija nešto lošija – 51 odsto muških naučnika naspram 49 odsto žena. Međutim, dr Soković ističe da na ove podatke treba gledati s optimizmom, jer je sve više žena u Srbiji na rukovodećim pozicijama, poput rektorke i pomoćnica direktora.

 

Prof. dr Goran Milašinović je u ime Uneska istakao je da je srećan jer ovaj program sprovodi oko 60 zemalja, što je samo jedna trećina sveta, a Srbija je među njima.

Statistika kaže da sedamsto pedeset miliona nepismenih žena čini jednu trećinu sveta, dok pedeset dva miliona žena u Africi nikada neće dobiti obrazovanje. Informaciono-komunikaciono-tehnološke (IKT) studije bira tri odsto ženskih studenata, dok 25 odsto žena ume da ih koristi. Među svim naučnicima sveta 28 odsto su žene.

 

„Zato su važni datumi 11. februar – kada Unesko obeležava Međunarodni dan žena u nauci, Osmi mart, zatim 11. oktobar – Dan devojčica, i 25. novembar – Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ti datumi treba da nas podsećaju da treba da se izborimo za rodnu ravnopravnost“, izjavio je dr Milašinović.


Prisutnima je zahvalila i generalna direktorka "L'Oréal Balkan" i "L'Oréal Adria Balkan" Brigit Štreler, rekavši da naučnice treba da nam budu inspiracija. Ona je dodala da je svetu potrebna nauka, a nauci su potrebne žene.

 

Dobitnice nagrada

Aleksandra Barać, doktor medicine i medicinskih nauka, zaposlena je na Klinici za Infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i naučni je saradnik na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Njena dosadašnja istraživanja su pretežno usmerena na dijagnostiku i lečenje invazivnih, respiratornih i alergijskih gljivičnih bolesti. Kao rezultat sprovedenih istraživanja, u kliničku upotrebu su uvedeni novi protokoli za detekciju gljiva u sinusima.

 

„Ovo vraća veru u bavljenje naukom“, izjavila je Aleksandra.

 

Nevena Veličković je docent za užu naučnu oblast Genetika na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Glavna oblast njenog naučnoistraživačkog rada je primena genetičkih podataka u programima zaštite različitih biljnih i životinjskih vrsta, i analiza prisustva i značaja različitih genetičkih varijanti kod kompleksnih oboljenja čoveka, kao što je kancer.

 

Treća dobitnica je Emilija Stojanović, koja pohađa dva programa doktorskih studija: na drugoj je godini smera Eksperimentalne i primenjene fiziologije sa sportskom medicinom na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i na završnoj je godini Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Njena istraživanja na polju medicine sporta su bazirana na proceni fiziološkog opterećenja i fizičkih zahteva tokom takmičenja, ispitivanju idealnih nutritivnih strategija, kao i na unapređenju specifičnih testova za procenu agilnosti i aerobnog kapaciteta.

 

Završetkom devetog ciklusa programa ujedno je otvoren i novi konkurs za prijavu za nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ za 2020. godinu. Konkurs je namenjen mladim naučnicama u Srbiji, do 35 godina starosti, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka. 

 


Konkuriši na praksu