Zita Bošnjak: Povećanje školarina bilo bi neodgovorno

(Preuzeto sa sajta RTV - 28. 01. 2013.)

NOVI SAD -Školarine na novosadskim fakultetima ostaće na nivou prošlogodišnjih, potvrđeno je iz pokrajinskog sekretarijata. O tome ali i ostalim bitnim studentskim pitanjima u ovom trenutku u jutarnjem programu Radio-televizije Vojvodine  razgovarali smo sa prorektorkom za nastavu Zitom Bošnjak.

Ona je istakla da Novosadski univerzitet tri godine unazad nije menjao cene školarina, pojedini fakulteti i duže, ali da je teško održati kvalitet nastave uklapajući se u postoće budžete.

Zita Bošnjak je rekla da naše tržište rada već duži niz godina nije usklađeno sa brojem studenata na pojedinim fakultetima i da je Novosadski univerzitet sklopio ugovor o strateškoj saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, te da je napravljen spisak deficitarnih zanimanja, kao i da će univerzitet pokušati da nađe balans u svemu tome.

Ministar za bolju kontrolu trošenja novca

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je danas da neće podržati zahtev Univerziteta u Beogradu za povećanje školarina i da će od fakulteta tražiti bolju kontrolu trošenja.

U intervjuu agenciji Beta, Obradović je rekao da će Ministarstvo pomoći fakultetima koji imaju finansijske probleme da nesmetano izvode nastavu, ali da neće dozvoliti da se troškovi "prevaljuju preko leđa studenata".

"Nema suštinskih razloga za povećanje školarina. Imovinsko stanje fakulteta je različito. Mi ćemo pomoći da fakulteti izvode nastavu i da se ekonomske potrebe fakulteta ne prevaljuju preko leđa studenata", rekao je ministar povodom najave Beogradskog univerziteta da će tražiti povećanje školarina od naredne školske godine.

Obradović je dodao da je razgovarao sa predstavnicima studenata i da su oni podržali njegov stav da školarine ne treba povećavati zbog teške ekonomske situacije i malih primanja njihovih roditelja.

"Ne samo da nećemo podržati tu ideju (povećanje školarina) nego ćemo insistirati na transparentnosti troškova", istakao je ministar prosvete Srbije.


Konkuriši na praksu