/  Vesti

Studentske vesti › Diplomirala u 91. godini

(Preuzeto sa sajta 021 - 15.08.2017.)

Devedesetjednogodišnja žena postala je najstarija studentkinja na Tajlandu koja je diplomirala, a diplomu joj je uručio kralj Maha Vađiralongkorn na tajlandskom fakultetu.

 

Diplomirala

Foto: Mondo/AP

U pratnji svoje porodice, Kimlun Jinakul putovala je više od 700 kilometara iz severne pokrajine Fajaoa do univerziteta Sukotai Tamatirat, nedaleko od Bangkoka, kako bi primila svoju diplomu iz ekologije.

"Oduvek mi je bio san da nastavim studije", rekla je Jinakul za lokalnu televiziju Thai PBS i dodala da je završila srednju školu ali da nije mogla da nastavi školovanje jer su njeni roditelji bili siromašni.

"Kad sam bila mlada, imala sam dobre ocene", rekla je. "Uvek sam uživala u čitanju. Čak sam kupila udžbenike da se sama obrazujem kako bih mogla da pomognem deci u pisanju domaćih zadataka", rekla je.

Jinakul je rekla da je odlučila da nastavi školovanje 2011. godine, kad su njena deca i unuci stekli fakultetska obrazovanja i našli pristojne poslove.

"Nikad nije kasno za učenje", rekla je.

Na fakultetu su rekli da Jinakul nije imala nikakav poseban tretman u uslovima školovanja. Zapravo, pala je polovinu ispita i morala je da ponavlja nekoliko puta.

"Međutim, fakultet mi je ipak dao puno pogodnosti", dodala je Kimlun. "Smestili su me u sobe u prizemlju kako ne bih morala da se penjem uz stepenice."

Ovaj fakultet je prvi na Tajlandu koji je ponudio dopisne studije za starije osobe. Upisalo se gotovo 200 ljudi starijih od 60 godina.

Ostavi komentar: