/  Vesti

Studentske vesti › Kako izabrati najbolji poklon

(Preuzeto sa sajta Vecernje novosti - 31.12.2018.)

Darivanje u vreme praznika je za mnoge radost iznad radosti, dok kod nekih sama pomisao na kupovinu poklona izaziva nervozu.

 

Pokloni

Foto: Pixabay

I to ne zato što ne žele da poklanjaju ili su škrti, već zato što nikad ne znaju šta je to što bi mogli da kupe drugima. I zaista, proces do savršenog poklona je dug i nimalo lak - poručuju naučnici sa Karnegi Melon univerziteta.

 

Stručnjaci iz Pensilvanije su na osnovu studije zaključili da je uzrok najčešćeg razočaranja nesklad u očekivanjima osobe koja poklanja i one koja poklon prima. Dešava se da prva želi da osvoji i zadivi onoga kome poklanja, ali da razmišlja samo kratkoročno - šta bi ga obradovalo u tom momentu. S druge strane, osoba preko puta zapravo želi nešto što ima trajniju, upotrebnu vrednost.

 

Zbog toga naučnici savetuju da se umesto da nekog fasciniramo skupim, ali poklonom koji ima rok trajanja, usredsredimo na nešto što znamo da će prijatelju ili rođaku biti potrebno na duže staze. Njihov predlog je da se prisetimo stvari o kojoj neko već izvesno vreme mašta, priželjkuje je ili pokušava da sakupi novac, a nikako da to uradi.

Ostavi komentar: