/  Vesti

Studentske vesti › Kineska sonda sletela na tamnu stranu Meseca

(Preuzeto sa sajta Danas - 08.01.2019.)

Kineska sonda Čang’e 4 sletela je na tamnu stranu Meseca i tako postala prva svemirska letelica koja je dospela na do sada neistražen deo Zemljinog prirodnog satelita, što predstavlja veliki napredak u istraživanju svemira.

 

Mesec

Foto: Pixabay

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) spustila je robotsku sondu u neistraženi Basen Aitken na južnom polu Meseca, koji je najveći, najstariji i najdublji krater na mesečevoj površini.

 

Cilj misije je da se naprave detaljna premeravanja površine Meseca i ispita njen mineralni sastav. Smatra se da je Basen Aitken nastao tokom gigantskog sudara do kojeg je došlo veoma rano u istoriji Meseca. Postoji velika verovatnoća da je prilikom sudara na površinu izbačen materijal iz unutrašnjosti Meseca, što znači da bi Čang’e 4 mogao da dovede do novih zaključaka o tome kako je nastao naš prirodni satelit.

 

Kineska sonda je tokom poslednjih dana prošle godine ušla u eliptičnu putanju oko Meseca, kružeći na oko 15 kilometara od površine. I ranije su pravljene fotografije mesečeve tamne strane, ali nikada do sada se ni jedna letelica nije spustila na površinu. Ovaj potez se smatra za korak dalje u ambiciji Kine da postane vodeća sila u istraživanju svemira uz Sjedinjene Države i Rusiju.

 

Ostavi komentar: