Naj Student - više od studiranja

  /  Vesti

Studentske vesti › "Neću sa fakultetskom diplomom da radim u kiosku"

(Preuzeto sa sajta Blic - 11.02.2014.)

Godišnje u univerzitetske centre iz Užica ode 300 brucoša ili 10 srednjoškolskih odeljenja. U zavičaj se sa diplomom vrati 26 - manje od jednog razreda.

Posao

Mladi ne vide perspektivu u gradu u kome je svaki treći nezaposleni akademac. Među njima je 1.034 sa visokom školom, 1.077 fakultetlija i osam magistara.

- Više od hiljadu užičkih studenata uči na strani, u proseku osam odsto se vrati. Bio sam ubeđen da ću se posle studija vratiti. Godine su odmicale, a želja je jenjavala - kaže Radovan Novaković, predsednik Studentskog saveza Užica.

Čemu da se nada diplomirani ekonomista kada takvih na tržištu rada trenutno ima 230? A čemu diplomirani pravnik kada posao čeka 90 njegovih kolega.

- Ne vidim mogućnost da se vratim, želim da studiram ETF. Neću sa fakultetskom diplomom da radim u kiosku - kaže Pavle Milić, učenik trećeg razreda Gimnazije.
Ima argumente. Ovdašnji trgovac raspisao je konkurs za pet radnih mesta. Javilo se 200 ljudi. Čak i doktorka medicine, profesor, rudarski inženjeri, ekolozi.

- Diplomirani farmaceuti i informatičari brzo stižu do posla. Ostali mnogo teže od zanatlija. Najduže čekaju učitelji, od tri do pet godina. Poslednje veće zapošljavanje bilo je krajem 2013. kada je „Prvi partizan“ primio troje diplomiranih ekonomista, dva građevinska i sedam mašinskih inženjera - kažu u filijali NSZ.

Potez ka zaustavljanju odliva mozgova gradska vlast povukla je projektom integrisanog univerziteta koji bi objedinio postojeći Učiteljski, fakultet informacionih tehnologija i pozorišne režije.

- Ne možemo svi biti učitelji i umetnici, unapređenje visokog školstva mora da prati razvoj privrede - primećuju gimnazijalci.

Kulturnu i zabavnu ponudu, kao uslove ostanka, niko ne spominje. Jedini uslov je posao. Ima i onih koji „beograđanstvo“ ne tretiraju prestižnim zvanjem.

- Beograd nudi više posla, plata je veća, ali su i veći konkurencija i troškovi. Puno mladih koji su ostali u Beogradu krpe kraj sa krajem. Imaju viziju - pozorište, koncerti, provod - a jedva sastave da se prehrane, plate kiriju i račune. U tom slučaju vratila bih se u Užice - kaže Jelena Lazić, student Filološkog fakulteta.

Nezaposleni visokoškolci:

  • Diplomirani ekonomisti 230
  • Ekonomisti 160
  • Profesori raz. nastave 107
  • Diplomirani pravnici 90
  • Menadžeri 50
  • Pravnici 40
  • Mašinski inženjeri 40
  • Doktori medicine 32
  • Diplomirani inž. šumarstva 20
  • Doktori stomatologije 17

Mere grada bez efekta

Mere koje grad preduzima da zaustavi odliv mozgova nemaju većeg efekta. “Po prvi put smo ove godine izdvojili novac, milion dinara, za subvencije mladima da sami započnu biznis“, kaže Branko Gavrilović, gradski većnik. Pomoć Kancelarije za mlade svela se na obuku u pisanju biznis plana, razgovore sa poslodavcima i projekte za omladinu na selu.

 

Ostavi komentar: