Naj Student - više od studiranja

  /  Vesti

Studentske vesti › Poziv studentima na razmenu

(Preuzeto sa sajta RTV - 08.11.2013.)

NOVI SAD - Međunarodna volonterska organizacija Erazmus student network (ESN) koja se bavi razmenom studenata poziva studente novosadskog univerziteta da postanu njeni članovi.

razmena studenata

Ta organizacija prisutna je u preko 30 zemalja širom Evrope, a pored pomoći koju pružaju stranim studentima u našoj zemlji, jedan od ciljeva im da što više naših akademaca ode na studiranje u inostranstvo.

Zainteresovanost naših studenata za odlazak na neki od evropskih univerziteta je velika, ali od prijavljivanja često odustaju zbog neinformisanosti. Smatraju da za to nemaju dovoljno novca, što je neopravdana sumnja jer se prilikom razmene dobija stipendija od 1000 evra mesečno koja je dovoljna da pokrije sve troškove. Organizacija ESN poziva akademce koji bi hteli da u Novom Sadu organizuju razne aktivnosti za strance koji deo studija provode na našem univerzitetu.

Razmena studenata nema samo edukativni značaj, već doprinosi upoznavanju različitih naroda i kultura. U Novom Sadu trenutno boravi oko 60 stranih studenata koji su, kako kažu u novosadskom ogranku ESN-a, imali raznih predrasuda prema Srbiji, ali da su upravo kroz program razmene stekli mnogo lepše mišljenje o našoj zemlji.

ESN ili Erasmus studentska mreža osnovana je još 1990. godine, a od 2007. prisutna je u Beogradu i Novom Sadu. Broji preko 10 hiljada volontera koji rade na razvijanju mobilnosti studenata i pomažu im da se uklope u novu sredinu zemlje u kojoj borave. Studenti koji bi hteli da postanu njihovi članovi ili da više saznaju o uslovima studiranja u inostranstvu mogu da posete njihov sajt.

Ostavi komentar: